Kostuum

Pieremachochel draagt tijdens de optredens de traditionele dracht van het Zeeuwse Westkapelle. De oprichters van de groep hebben in de eerste plaats voor dit kostuum gekozen omdat ze het mooi vonden. Daarnaast is het vrij eenvoudig zelf te maken en valt er goed in te dansen.

Het dameskostuum zit met zo'n veertig spelden in elkaar, zonder knopen of ritssluitingen. Ook de mutsjes worden met spelden vastgemaakt. Een vrouw heeft meer dan een uur nodig om zich aan te kleden. De mannen helpen de vrouwen met het vastspelden van hun schort aan hun jak, wat volgens sommigen het geheim is achter het grote aantal mannelijke dansers bij Pieremachochel.

De dracht van de vrouwen ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Er zitten echter kleine verschillen in de motieven van het schort, de ondermutsjes en de rok. Onder het zwarte jak dragen de vrouwen verschillende kleurige 'beuken' (een soort hesje, dat enkel op de boezem zichtbaar is). Als sieraden dragen de vrouwen bloedkoralen kettingen en gouden krullen en spelden in hun muts.

De mannen dragen een zwart wollen pak, bestaande uit een loszittende zwarte klepbroek, een gestreepte kiel en een zwart hesje. Daarover kan een zwarte jas gedragen worden, maar tijdens het dansen is dat veel te warm. Ondanks de sobere uitstraling is het mannenkostuum kostbaarder dan de vrouwendracht: de zilveren klepstukken en gouden halsknopen waren vroeger alleen voor de rijkere Zeeuwen weggelegd.

Pieremachochel heeft diep respect voor de dracht van Westkapelle en wil er daarom piekfijn uitzien tijdens de optredens. De groep trekt altijd anderhalf uur uit om zich aan te kleden.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern