Pieremachochel in Zweden 2013

Pieremachochel was dit jaar uitgenodigd door Barsebäcks Folksdanslag om naar Zweden te komen. 9 Danseressen, 7 dansers, 3 muzikanten en nog wat aanhang gingen eind april op weg naar Löddeköppinge vlak bij Lund, dat in de buurt ligt van Malmö en dat ligt weer in de buurt van Kopenhagen.

Op zondag 28 april gaven beide groepen in het openluchtmuseum Kulturen in Lund een voorstelling aan elkaar en aan enkele toevallige bezoekers. ’s Avonds dansten beide groepen op muziek van de eigen muzikanten met elkaar waarbij de ene groep een dans voordeed en de andere mee liet doen en omgekeerd. Op maandag traden beide groepen op in een school voor kinderen van 6 tot 11 jaar die ook met een paar dansen mochten meedoen. De muzikanten van Pieremachochel speelden hierbij ook de muziek voor de Zweedse dansers. Na een toeristische middag werd er uiteraard ‘savonds weer door beide groepen samen gedanst waarbij de Zweedse muziek verzorgd werd door Lunds Spelmansgille.

Op dinsdag 30 april werd er een aubade gehouden voor Hans (jarig) en het oudste lid (81) Ewout die pas een lintje had gekregen en benoemd was tot lid van de orde van Oranje Nassau. Beiden kregen een prachtige mantel omgehangen en een kroon op het hoofd. Alsnog werd Ewout tot ridder geslagen met een schoenlepel. Met de Zweden een wandeling langs de kust gemaakt met uitzicht op de industrie van Malmö en de Öresundbrug. ’s Avonds was er Valborgmässoafton, de Walpurgisnacht, waarmee het einde van de winter wordt gevierd. Daarbij worden de boze geesten verjaagd met een groot vuur. Pieremachochel gaf een korte voorstelling voor de toegestroomde menigte bij Löddeköppinge in felle wind bij een temperatuur van enkele graden boven nul op een hobbelig grasveld. Dansgroep Barsebäcks folksdanslag stak het vuur aan na een mooie fakkeldans.

Na een avondmaal en weemoedig gezang namen beide groepen afscheid van elkaar.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern