Pieremachochel in Zweden 2006

Aan de Oostzee staat op het zuidelijkste punt van Zweden een oud pakhuis in met gras begroeide duinen, een omgeving waarin onze Zeeuwse klederdracht heel mooi past. Onder de oude beuken zijn twee “Utedansbanor” aangelegd, versierd met berkentakken en lampjes. Een week na midzomer danst Pieremachochel hier op de Spelmanstämma . Op de eerste dag, de “Vörstämma” is er al veel publiek en voor onze workshop Nederlandse dans is de vloer bijna te klein.

In het pakhuis ontstaat al snel een groepje rond Åke “Ufo” Gustavsson met zijn accordeon en Johan met zijn concertina waarin Zweedse Polskor en Nederlandse danswijsjes uitgewisseld worden. Veel muzikanten sluiten zich bij hen aan. Tijdens de “stämma” zullen ze nog vaker met elkaar spelen.

De Smyge Spelmanstämma wordt officieel geopend met een optocht van speellieden en dansers in klederdracht die van de haven langs de zee naar het festivalterrein loopt op een “Gånglat”.

Na het optreden van de Söderslätts Folkdanslag is tegen de avond Pieremachochel aan de beurt. Er komen veel mensen kijken en in de Boerenschots worden de vrouwen overgegooid; het “slänga bort tjejerna” is een groot succes. Maar ook de IJswals vindt het publiek prachtig. Er is veel schik om onze versie van Gort met stroop. Veel mensen zeggen dat ze Pieremachochel zo’n vrolijke dansgroep vinden en bewonderen onze klederdracht. De kleine Bastian, die tussen Marieke en Ellen op het podium zit, vertedert iedereen in zijn Zeeuwse hemdje.

Onze gastheer Ulf verwent ons na het optreden in de avondzon bij de zee met hapjes en drankjes, terwijl wij gewoon doorgaan met muziek maken en dansen eerst op het gras en later op de dansbanan.

Om middernacht gaan alle lichten uit en wordt de stämma afgesloten met een sfeervolle fakkeldans onder muzikale begeleiding van twee violen.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern