Pieremachochel Zweden 2003

Van 24 tot 27 juli 2003 heeft Pieremachochel opgetreden op het Internationale Festival Rättviksdansen in Zweden. Dat was een heel avontuur, waarvan hier enkele impressies.

Internationaal

Op de 29ste jaargang van dit internationale festival waren ook groepen uit Wit-Rusland, Oostenrijk en Finland. Enkele hoogtepunten van deze geslaagde dansweek. Het eerste optreden van Pieremachochel op het grote podium in het stadspark was een groot succes. Misschien ook doordat Kerstin Thelin (van oorsprong Zweedse en danseres bij Pieremachochel) de dansen op een leuke manier aan elkaar praatte. Na afloop kreeg Pieremachochel veel lof: krachtige groep, goed dansen, leuk programma. De dansleider van de Oostenrijkse groep kwam spontaan vragen of zij drie van onze dansen mochten leren: De Vleuter, Wals bij Maanlicht en when Chloë. Dat kon. Diezelfde avond leerde Elske Hoen, de dansleidster van Pieremachochel, hen deze dansen in een spontane workshop op het festivalterrein aan. Ook een leider van een dansgroep uit Stockholm wilde graag een dansbeschrijving van de Wals bij Maanlicht. Wel merkwaardig dat deze nieuwe dans eerder in Oostenrijk en Zweden aangeleerd werd dan in Nederland. Ook de optredens in het centrum van de stad en bij een bejaardenhuis vielen in goede aarde.

Zweeds dansen en musiceren

Andere hoogtepunten waren de polskacursus, de vrije dansavonden en de Hambo- en Schottish wedstrijd. Veel dansers bij Pieremachochel houden ook van Polskor. Deze namen 's ochtends deel aan de Polskor-cursussen. Er waren drie niveau's en iedereen heeft weer veel bijgeleerd. De organisatie verwachtte van de buitenlandse groepen ook dat ze zouden deelnemen aan een echt Zweedse Hambo- en Schottish wedstrijd. Hierbij danst een hele stoet paren een stuk van 100 meter door de winkelstraat. Er was een echte jury en een paar van Pieremachochel zat bijna in de finale. Enkele musikanten van Pieremachochel volgden ook nog workshops Zweedse muziek.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern