Pieremachochel in Frankrijk 2014

Dit jaar kreeg Pieremachochel een uitnodiging voor een festival –Fête des myrtilles (bosbessenfeest) dat gehouden wordt in Glux-en-Glenne, een dorp met 100 inwoners in het gebergte Morvan. Vanaf Dijon nog ongeveer 100 km naar het westen.

Het festival was in de eerste dagen van augustus. De avond voor het festival was er een concert van 22 draailieren in de kerk. Daarna was er bal in een tent weer met die draailieren en uiteraard dansten de Hollandais van Pieremachochel menig valse en bourrée.

De volgende dag waren er optredens van dansgroepen uit de Morvan en Auvergne en er waren een heleboel marktkramen, waaronder ook met bosbessenjam en –taartjes. ’s Avonds was er een optreden van een groep die hard versterkte Keltische muziek speelde. Een van de leden van Pieremachochel, Pascale, is Française en dat maakte de contacten met de organisatie veel gemakkelijker. Zij gaf ook een lesje Franse cultuur: Iets te laat komen is prima, te vroeg komen is ronduit onbeleefd.

De derde dag van het festival trad Pieremachochel ’s middags op, na wachten op het einde van onweer werd het gelukkig mooi weer. Eerste een parade samen met Franse groepen en op straat een paar korte optredens. Daarna traden de groepen om beurten een aantal keren op een podium op. Het podium was opgebouwd op een driesprong onderaan het dorp en door de helling was het alsof het publiek vanaf een tribune toekeek.

Onder de groepen was ook een groep jonge Poolse dansers, afstammelingen van naar Frankrijk geëmigreerde Polen, met kleurrijke kostuums. De optredens verliepen allemaal goed en de organisatie was zeer tevreden want er waren nog nooit zoveel bosbessentaartjes verkocht. Het festival werd afgesloten met een lampionoptocht, vuurwerk en een bal waarbij in het Franse orkest ook muzikanten van Pieremachochel meespeelden.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern