Pieremachochel in Frankrijk 2013

Van vrijdag 6 tot maandag 9 september was Pieremachochel te gast bij Les Compagnons de l’Albane in Belleneuve, nabij Dijon in Frankrijk.

De reis was voor iedereen voorspoedig verlopen en op de afgesproken tijd meldden allen zich bij het parochiehuis achter de kerk. Voor sommigen was het een weerzien met oude bekenden, in 2009 was Pieremachochel ook in Belleneuve. We werden hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje en voorgesteld aan de gastgezinnen. Een aantal van ons werd in twee-tallen ondergebracht en een aantal alleen, hetgeen best lastig is als je geen Frans spreekt. Maar met handen- en voetenwerk kom je een heel eind. Na ons even opgefrist te hebben, gingen we met elkaar aan de maaltijd en werd er gemusiceerd en gedanst.

De zaterdag brachten we door in Dijon. Er waren daar feestelijkheden in verband met de heropening van het museum en de terugkomst van de Pleurants, beeldjes die bij het graf van de hertog horen en daar na een periode van afwezigheid weer terug kwamen van een wereldwijde reis. Er was een parade waar zo’n 100 musici aan mee deden, op voornamelijk trekzak, draailier en doedelzak. Helaas regende het ’s morgens nogal maar in de middag werd het droog en trok de stoet door de stad. Er werd volop muziek gemaakt in de winkelstraat, op een plein en in het park. Onze eigen Pieremachochel-muzikanten voegden zich naadloos bij de Fransen en er werd ook gedanst. ’s Avond was er weer een maaltijd en muziek en dansen in het parochiehuis. Wat kunnen ze daar toch heerlijke gerechten bereiden! Ook werden er cadeaus uitgewisseld.

Zondagochtend was er een wandeling gepland in een park in Dijon; een mooie omgeving en veel dieren. Bij de ingang stond een carrousel, wat voor veel plezier zorgde bij de groep. In autootjes, op dieren en zelfs in een heuse pieremachochel werd er vrolijk rondgedraaid. ’s Middags was het optreden op de “Foire d’Automne”, de najaarsbeurs in Mirebeau-sur-Bèze, een dorp 8 km verderop. Er werd gedanst op een podium. Het was wel oppassen geblazen dat je er niet af viel, het liep nogal scheef af naar één hoek. Maar alles ging goed. Na een korte pauze kwam het tweede deel van het optreden. We moesten dit deel even uitstellen omdat het enorm hard ging regenen maar gelukkig werd het wel weer wat droger en kon het toch doorgaan. Een paar Fransen werd gevraagd om paraplu’s boven de muzikanten te houden en de dames hadden het regenkapje op. Het publiek was enthousiast en deed ook in grote getalen mee met de publieksdansen, die we voor het podium op straat deden. Het was een geslaagd optreden. Na wederom een heerlijke maaltijd was de laatste avond alweer aangebroken. Deze begon rustig met het zingen van Nederlandse en Franse liedjes, maar toen het eerste danspaar op de dansvloer verscheen werd iedereen enthousiast en werden er allerlei dansen uitgewisseld. Na de laatste nacht bij de gastgezinnen en een gezamenlijk ontbijt ging iedereen maandagochtend weer huiswaarts.

Een delegatie van Pieremachochel is uitgenodigd om 30 mei 2014 naar Belleneuve te komen om het 40-jarig jubileum van Les Compagnons de l’Albane mee te vieren en Pieremachochel heeft de Franse groep uitgenodigd om in september 2014 het jubileum mee te vieren.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern