Pieremachochel in Frankrijk 2009

Pieremachochel is op reis geweest! Het laatste buitenlandse uitstapje was al weer twee jaar geleden, dus we hadden er allemaal zin in.

De reis voerde deze keer naar het Franse Belleneuve (nabij Dijon), waar we te gast waren bij de dansgroep Les Compagnons de l'Albane. Een van onze eigen Françaises had contact gelegd met deze voor ons onbekende groep en dat bleek een perfecte manier te zijn om nieuwe dansvrienden te maken. Het idee was dat we zouden optreden op een wijnfestival in de iets zuidelijker gelegen stad Beaune en dat we onderling dansen zouden uitwisselen.

Vrijdag 13 november vertrokken alle Pieremachochelaars per auto of trein richting Dijon. De reis verliep in de meeste gevallen voorspoedig en leidde slechts in een enkel minder gunstig geval naar de parkeerplaats van de lokale Ikea. In de tijd dat zij van die parkeerplaats werden geplukt, heette de voorzitster ons in het dorpshuis van Belleneuve welkom en maakten we kennis met de gastgezinnen. In een ander gemeenschapshuis achter de kerk kregen we vervolgens een maaltijd. De muzikanten van Pier integreerden snel met hun Franse confrères en dus werd er na het eten al enthousiast gespeeld en gedanst.

De zaterdag begon met een uitstapje naar een wijnhuis in de buurt. Helaas waren alle medewerkers razend druk met de voorbereidingen van het festival in Beaune en kon de geplande wandeling/rondleiding niet doorgaan. De omgeving was er niet minder mooi om en na een kort wandelingetje reden we door naar Beaune. Daar kregen we even de tijd om rond te kijken in de stad (mooi!) voor we met onze Franse gastheren gingen lunchen in de kelder onder het stadhuis. Intussen zette zich een voor de vrouwenkostuums verwoestende regenbui in waardoor onze optredens voor onbepaalde tijd opgeschort werden. De Fransen durfden het na een tijdje wel aan en liepen met de trekzakken in plastic zakken en de kindertjes onder paraplu's de stad in. Pier bleef nog een kwartiertje wachten, begon uit verveling te dansen onder de galerij van het stadhuis en toen brak de zon door. Soms moet je mooi weer afdwingen!

Drie korte optredens gaven we in Beaune, al springend over de plassen in een soms wat afwijkende uitvoering. Tinekes zorgvuldig voorbereide Franse toelichting kwam niet helemaal uit de verf door de langstrekkende drumbands die ook ter ere van het wijnfestival door de stad zwierven. Met name het derde optreden trok flink wat toeschouwers en vooral de Gort-met-Stroop-act van Marco en Lili deed het goed onder het Franse publiek. Het merendeel leek te denken dat we uit Bretagne kwamen, maar dat mocht de pret niet drukken. We kregen ook nog even de kans de Franse groep te zien optreden (interessant gegeven: 700 km naar het zuiden danst men wel op klompen).

Na het laatste optreden verzamelden Les Compagnons, Pieremachochel, alle brandweerlieden van Beaune en de aanwezige drumbands zich voor een fakkeloptocht door de stad. De stemming zat er onder de late bezoekers nog steeds goed in en onze nog steeds vermeende Bretonse afkomst trok verheugde reacties (maar na correctie kon men ook Hollandse aanwezigheid goed waarderen).

's Avonds verzamelden we weer voor de maaltijd in het gemeenschapshuis (sommigen iets later door een kennelijk herhaald bezoek aan een lokale meubelwinkel). De kennismaking met de Franse groep zette zich hier voort (het Franssprekende deel van de groep slaagde daar iets beter in dan sommige anderen, maar ook het grapje aapje-olifantje bracht een aantal Fransen en Nederlanders bij elkaar) en na het eten had een groot deel zelfs nog puf door te dansen.

Zondagochtend was er voor de liefhebbers een rondleiding/wandeling door Dijon (mooi!). We bezochten kort een folkloremuseum en wandelden een stuk door de oude stad. Rond enen waren we weer terug, voor een uitgebreid middagmaal. Die middag werden er weer een aantal dansen uitgewisseld, net als mooie woorden, bedankjes en cadeaus van de voorzitters. Na een iets minder uitgebreide avondmaaltijd vertrokken de eerste Pieremachochelaars huiswaarts, de rest volgde maandagochtend.

Met Pasen komen Les Compagnons naar Utrecht.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern