Pieremachochel in China 2007

Pieremachochel is uitgenodigd om deel te nemen aan een tweetal festivals in China. We konden het bijna niet geloven toe we het hoorden! De uitnodig betrof het Shanghai International Tourist Festival van 14 t/m 18 september 2007 en het Beijing International Tourist and Cultural Festival van 21 t/m 24 september 2007.

Shanghai

De opening van het festival was meteen het meest grootse onderdeel. De opening was een parade door Huaihai Road, een grote straat van Shanghai. Daaraan deden 36 groepen mee, waarvan ongeveer de helft uit het buitenland. Tussen de groepen zaten in totaal 21 praalwagens vol kleur, licht en geluid. Een groot kruispunt was omgetoverd tot een gigantisch podium, compleet met VIP-tribunes, lichtinstallaties (want de parade was in de avond) en veel tvcamera's. Alle groepen hadden een paar minuten om op te treden in een anderhalf uur durende live show voor televisie. Het geheel ging natuurlijk van start met een schitterend vuurwerk. Na het optreden voor de VIP-tribune liepen de groepen in een parade door de stad waarbij op verschillende plaatsen kleinere podia gemaakt waren waar de groepen weer kort konden optreden. Langs de kant van de weg stonden meer dan 460 duizend mensen om het spektakel te aanschouwen! De volgende dagen waren er nog optredens bij de televisietoren en in Nanjing Road, de grootste winkelstraat van Shanghai.

De tijd tussen de optredens hebben we gebruikt voor uitstapjes, onder andere naar een tempel. We zijn op 463 meter hoogte op de televisietoren geweest en hebben een avondcruise gemaakt op de HuangPu rivier.

We zijn overstelpt met indrukken. Shanghai is een hele grote stad (zeventien miljoen inwoners), ook een hele moderne stad met veel wolkenkrabbers. De stad is het commerciële centrum van China, met heel veel neonverlichting en ook met heel veel verkeer. De organisatie was prima. We hadden een goed hotel, een eigen bus en een eigen gids, Marco, die onnoemelijk veel feiten over de stad en de cultuur kende.

Beijing

Met een comfortabele nachttrein reisden we non-stop van Shanghai naar Beijing waar onze gids Heidi ons van het station ophaalde. We hadden twee dagen vrij voor het festival begon. Deze dagen hebben we gebruikt om de belangrijkste culturele bezienswaardigheden te bekijken: het Tian-aminplein en de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel, het Zomerpaleis, een opera en natuurlijk de Chinese Muur.

Ook voor het festival in Beijing was de openingsceremonie het belangrijkste onderdeel en werd alles weer voor televisie opgenomen. Omdat dit op zaterdagochtend was bij mooi zonnig weer, leek de sfeer heel anders dan in Shanghai. Het leek iets relaxter of misschien waren wij wat meer ontspannen.

De volgende dag hebben we met elf andere groepen opgetreden in de prachtige botanische tuinen van Beijing. Daarna kregen we met alle groepen een lunch in de tuin van een vijfsterrenhotel. We hebben ook kunnen zien hoe Beijing zich al voorbereidt op de Olympische Spelen. Zo werd er druk gebouwd aan allerlei stadions, waaronder het zwemstadion van blauw plastic, en aan het Olympisch Dorp, het computercentrum en een groot treinstation.

Home
Dansen
Orkest
Danshuis
Kostuum
Buitenlandse optredens
Geschiedenis
Links
Contact

Intern